czwartek, 27 kwietnia 2017

Pieczone żeberka w aromatycznej marynacie



Od jakiegoś czasu do potraw dodajemy nasiona kopru włoskiego, który nadaje potrawom przyjemnego, anyżowego aromatu. Żeberka w połączeniu z nasionami fenkułu są niesamowicie smaczne, połączenie miodu i sosu sojowego sprawdza się zawsze.









Składniki

1 kg żeberek wieprzowych
1 łyżka kopru włoskiego
1 łyżka soli morskiej
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu spadziowego
2 łyżki sosu sojowego
50 ml oleju rzepakowego

 

 

Przygotowanie

 


Koper włoski, sól, paprykę, pieprz i czosnek, rozcieramy w moździerzu.
Miód, olej i sos sojowy łączymy, dodajemy papkę z moździerza, składniki dokładnie łączymy.
Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki.
Mięso marynujemy przez noc w marynacie.
Pieczemy w 180°C przez 45 min, co jakiś czas obracając.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz