piątek, 28 kwietnia 2017

Grillowane szparagi z szynką szwarcwaldzką

Sezon na szparagi. 








Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • kilka szczypt grubej soli
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka szczypt suszonych ziół
  • sezam
  • kilka plasterków żółtego sera
  • opakowanie szynki szwarcwaldzkiej w plastrach

     

     

    Przygotowanie

      Odłamałem końce szparagów, które są twarde. Opłukałem pod bieżącą wodą, osuszyłem.
    Do miski wycisnąłem przez praskę czosnek, wlałem oliwę i roztarłem go w niej. Dodałem sok z cytryny, kilka szczypt soli i rozkruszone między palcami zioła, wymieszałem. Posmarowałem szparagi z obu stron, grillowałem. Grillując smarowałem jeszcze z 2 razy, trzymam je, aż zaczęły nieco brązowieć, a szpikulec wbity w warzywo wchodzi w nie bez oporu.
    Na plastry szynki położyłem kawałki żółtego sera, potem kilka zgrillowanych szparagów, ciasno zwinąłem, posypałem uprzednio uprażonym sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz