Grillowane szparagi z szynką szwarcwaldzką
Sezon na szparagi.
Składniki
-
pęczek
zielonych szparagów
-
5 łyżek
oliwy z oliwek
-
1 łyżka
octu balsamicznego
-
kilka
szczypt grubej soli
-
3 ząbki
czosnku
-
kilka
szczypt suszonych ziół
-
sezam
-
kilka
plasterków żółtego sera
-
opakowanie szynki szwarcwaldzkiej w plastrach
Przygotowanie
Odłamałem końce szparagów, które są twarde. Opłukałem pod bieżącą wodą, osuszyłem.
Do miski wycisnąłem przez praskę czosnek, wlałem oliwę i roztarłem go w
niej. Dodałem sok z cytryny, kilka szczypt soli i rozkruszone między
palcami zioła, wymieszałem. Posmarowałem szparagi z obu stron,
grillowałem. Grillując smarowałem jeszcze z 2 razy, trzymam je, aż
zaczęły nieco brązowieć, a szpikulec wbity w warzywo wchodzi w nie bez
oporu.
Na plastry szynki położyłem kawałki żółtego sera, potem kilka
zgrillowanych szparagów, ciasno zwinąłem, posypałem uprzednio uprażonym
sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz