piątek, 28 kwietnia 2017

Pierogi z serem korycińskim i sosem z sałaty



W zasadzie to nie planowaliśmy robienia pierogów, ale jak tylko spróbowaliśmy sera korycińskiego z czarnuszką od Zarzeckich, to musieliśmy :P Dzięki Eko Bomba- ulubiony sklep ze zdrową żywnością, mogliśmy posmakować tego, niesamowitego sera. Na pewno jeszcze nie raz go użyjemy <3









Składniki

Farsz:

200 g ugotowanych ziemniaków
250 g sera korycińskiego z czarnuszką

Ciasto:

250 g mąki
1 łyżeczka masła
125 ml gorącej wody

Sos:

1/3 główki sałaty masłowej
100 ml mleka
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka oleju z awokado
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Ugotowane ziemniaki dokładnie łączymy z serem, najlepiej zrobić to przez maszynkę do mielenia mięsa, średnie oczka. Nie doprawiamy, ponieważ ser ma taki smak, że szkoda czymkolwiek go zaburzać.

Przygotowujemy ciasto.

We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.

Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Sos.

Sałatę dusimy pod przykryciem na mleku. Dodajemy olej i siemię lniane. Blendujemy, do smaku doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Podajemy z pierogami.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz