W zasadzie to nie planowaliśmy robienia pierogów, ale jak
tylko spróbowaliśmy sera korycińskiego z czarnuszką od Zarzeckich, to
musieliśmy :P Dzięki Eko Bomba- ulubiony sklep ze zdrową żywnością, mogliśmy
posmakować tego, niesamowitego sera. Na pewno jeszcze nie raz go użyjemy <3
Składniki
Farsz:200 g ugotowanych ziemniaków
250 g sera korycińskiego z czarnuszką
Ciasto:
250 g mąki
1 łyżeczka masła
125 ml gorącej wody
Sos:
1/3 główki sałaty masłowej
100 ml mleka
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka oleju z awokado
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przygotowanie
Ugotowane ziemniaki dokładnie łączymy z serem, najlepiej
zrobić to przez maszynkę do mielenia mięsa, średnie oczka. Nie doprawiamy,
ponieważ ser ma taki smak, że szkoda czymkolwiek go zaburzać.
Przygotowujemy ciasto.
We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy
noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy
koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.
Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na
powierzchnię.
Sos.
Sałatę dusimy pod przykryciem na mleku. Dodajemy olej i
siemię lniane. Blendujemy, do smaku doprawiamy gałką muszkatołową, solą i
pieprzem.
Podajemy z pierogami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz