czwartek, 6 kwietnia 2017

Kolorowa soczewica z awokado

Treściwie i zdrowo








Składniki

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masala
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 cytryna
  • 1 awokado
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

     

     

    Przygotowanie

      Wlałem do garnka oliwę, rozgrzałem, wrzuciłem posiekany czosnek, cebulę, przyprawy. Wymieszałem przez około 3 minuty. Wsypałem następnie oba rodzaje soczewicy, mieszałem przez 1 minutę. Dodałem pomidory z puszki, litr wody, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem przez ok. 15-20 minut, zupa powinna być gęsta jak gulasz. Po spróbowaniu doprawiłem ponownie solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    Podałem nakładając na wierzch po łyżce śmietany i pokrojone awokado.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza