Kolorowa soczewica z awokado
Treściwie i zdrowo
Składniki
-
200 g
czerwonej soczewicy
-
100 g
zielonej soczewicy
-
3 łyżki
oliwy
-
4 ząbki
czosnku
-
1 cebula
-
1 łyżka
masala
-
2
łyżeczki kurkumy
-
puszka
krojonych pomidorów
-
1 cytryna
-
1 awokado
-
4 łyżki
kwaśnej śmietany 18%
Przygotowanie
Wlałem do garnka oliwę, rozgrzałem, wrzuciłem posiekany czosnek,
cebulę, przyprawy. Wymieszałem przez około 3 minuty. Wsypałem następnie
oba rodzaje soczewicy, mieszałem przez 1 minutę. Dodałem pomidory z
puszki, litr wody, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem przez ok. 15-20
minut, zupa powinna być gęsta jak gulasz. Po spróbowaniu doprawiłem
ponownie solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Podałem nakładając na wierzch po łyżce śmietany i pokrojone awokado.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz