czwartek, 6 kwietnia 2017

Frytki z brukwi z parmezanem

Zapomniane warzywo. Znane i dominujące przed ziemniakiem. W PRL-u traktowane z pogardą. Dania dla ubogich. Oceń po wypróbowaniu. 









Składniki

  • 500 g brukwi
  • 50 g startego parmezanu
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

     

     

    Przygotowanie

    Brukiew obrałem, pokroiłem w grube (ok. 1,5 cm) słupki. Rozmaryn posiekałem i wymieszałem z olejem, 2/3 parmezanu i brukwią. Słupki rozłożyłem na papierze do pieczenia i posypałem z wierzchu pozostałym parmezanem. Zapiekałem w 200 st. C, przez 30-40 minut, aż się zrumieniła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz