To jedno z naszych ulubionych ciast bez pieczenia. Szybkie i
efektowne, delikatne w smaku, „zjada” się bardzo szybko. Kilka lat temu
robiliśmy pierwszy raz, oj pamiętamy! Latająca patelnia z wiórkami :P ale
zabawnie było, smacznie wyszło, goście byli zadowoleni. Przede wszystkim to się
liczy…dla nas gotowanie to zabawa smakiem. Śmiało można powiedzieć, że nasza
kuchnia to Fusion cuisine.
Składniki
2 paczki solonych krakersów1 l mleka
2 budynie waniliowe
200 g cukru
400 g wiórek kokosowych
200 g margaryny
Przygotowanie
Budynie i cukier gotujemy wg przepisu zawartego na
opakowaniu. Studzimy.
Do miski wrzucamy posiekaną margarynę, miksując stopniowo
dodajemy budyń i wiórki kokosowe (300g).
W blaszce układamy warstwę krakersów, rozsmarowujemy masę, i
tak na przemian. Ostatnią warstwą ma być masa budyniowa.
Pozostałą część wiórek kokosowych prażymy na złoto, na
suchej patelni. Posypujemy nimi ciasto.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Dawno nie robiłam. Uwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuń