Składniki
700 g cukinii2 pory (biała część)
1 mała cebula
3 ziemniaki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1,4 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka tymianku
100 ml słodkiej śmietanki
100 g makaronu konjac (bez zalewy)
sok z cytryny
szczypiorek
sól, pieprz
Przygotowanie
Cukinie i obrane ziemniaki kroimy w kostkę.
Cebulę i pory siekamy.
W garnku rozgrzewamy mix tłuszczów, dodajemy posiekaną
cebulę i pory, smażymy przez 5 min. Dodajemy cukinię i ziemniaki, smażymy
kolejne 5 min.
Całość zalewamy gorącym bulionem, dodajemy tymianek i
gotujemy do miękkości warzyw. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na
gładko. Mieszamy ze śmietaną, dodajemy odcedzony z zalewy makaron i podgrzewamy
kilka minut (nie gotujemy).
Zupę do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz