sobota, 11 marca 2017

Zupa z cukinii i porów

Myślicie już nad tym, czym zaskoczyć swoich domowników w Wielkanocny obiad? My już wiemy i zapewniamy....Pycha <3!








Składniki

700 g cukinii
2 pory (biała część)
1 mała cebula
3 ziemniaki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1,4 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka tymianku
100 ml słodkiej śmietanki
100 g makaronu konjac (bez zalewy)
sok z cytryny
szczypiorek
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie


Cukinie i obrane ziemniaki kroimy w kostkę.
Cebulę i pory siekamy.
W garnku rozgrzewamy mix tłuszczów, dodajemy posiekaną cebulę i pory, smażymy przez 5 min. Dodajemy cukinię i ziemniaki, smażymy kolejne 5 min.
Całość zalewamy gorącym bulionem, dodajemy tymianek i gotujemy do miękkości warzyw. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na gładko. Mieszamy ze śmietaną, dodajemy odcedzony z zalewy makaron i podgrzewamy kilka minut (nie gotujemy).
Zupę do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz