sobota, 11 marca 2017

Mega kotlety a’la gołąbki

Tzw gołąbki na szybko, w naszej wersji...oczywiście pogołąbkowej ;) takiej standardowej...czasami farsz zostaje, jedzenia nie wyrzuca się








Składniki

1 cebula
100 g wędzonego boczku
300 g karkówki
250 g boczniaków
250 g kapust włoskiej
300 g ryżu
2 łyżki mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
2 jajka
100 g bułki tartej
100 ml oleju


SOS:

4 cebule
800 ml bulionu wołowego

 

 

Przygotowanie

 
Kapustę szatkujemy, sparzamy.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni przysmażamy drobno pokrojony boczek, dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy. Mieszamy w misce z ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiamy farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tarką i dokładnie wyrabiamy. Z farszu formujemy kotlety, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Sos:
Posiekaną cebulę szklimy na oleju, zalewamy bulionem i dusimy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu. Zestawiamy z ognia i miksujemy.
Sosem zalewamy kotlety i pieczemy pod przykryciem ok. 30 min. w temp. 180°C


3 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybko i smacznie, tak lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń