Składniki
1 cebula100 g wędzonego boczku
300 g karkówki
250 g boczniaków
250 g kapust włoskiej
300 g ryżu
2 łyżki mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
2 jajka
100 g bułki tartej
100 ml oleju
SOS:
4 cebule
800 ml bulionu wołowego
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy, sparzamy.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni przysmażamy drobno pokrojony boczek, dodajemy
drobno posiekaną cebulę, szklimy. Mieszamy w misce z ugotowanym ryżem i mięsem,
doprawiamy farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajka,
dodajemy bułkę tarką i dokładnie wyrabiamy. Z farszu formujemy kotlety,
podsmażamy na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do
naczynia żaroodpornego.
Sos:
Posiekaną cebulę szklimy na oleju, zalewamy bulionem i
dusimy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu. Zestawiamy z ognia i miksujemy.
Sosem zalewamy kotlety i pieczemy pod przykryciem ok. 30
min. w temp. 180°C
super pomysł:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie, tak lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuń