Zupa fasolowa z makaronem i pomidorami
Zupa z kuchni włoskiej. W oryginalnej wersji używa się fasoli tej z
kolorem różowym.
Składniki
-
1
szklanka mieszanej fasoli, grubej i drobnej
-
sól
-
300 g
wędzonego boczku
-
1 łyżka
oleju
-
1 cebula
-
2 marchewki
-
3 ząbki
czosnku
-
1 l
bulionu drobiowego
-
pół
litra gorącej wody
-
puszka
pomidorów pelati
-
szklanka
ulubionego makaronu ( wskazany drobny)
-
pieprz
-
szczypta
cukru
-
suszona
bazylia
-
tarty
parmezan
Przygotowanie
Fasolę zalałem na noc wodą. Następnego dnia obgotowałem w tej
samej wodzie na półtwardo, pod koniec gotowania dodałem sól.
Odcedziłem.
Boczek pokroiłem w paski, obsmażyłem na oleju. Dodałem pokrojoną w
kostkę cebulę i marchewkę, posiekany czosnek, chwilę podsmażyłem. Całość
zalałem gorącym bulionem i wodą. Gdy zupa zawrzała dodałem fasolę,
przykryłem, gotowałem 1 godzinę. Po tym czasie dodałem pomidory i
makaron, gotowałem jeszcze ok. 15 minut. Zupę doprawiłem solą, pieprzem i
cukrem. Przed podaniem każdy talerz zupy posypałem suszoną bazylią i
parmezanem.
Bardzo ciekawa zupa.Zjadła bym :)
OdpowiedzUsuń