poniedziałek, 13 marca 2017

Kotlety mielone z marchewką i jabłkiem

Pomysł zaczerpnięty z bloga Kardamonovy. Świetne w smaku kotlety, lekko podkręcone przez nas kwaśnym jabłkiem. Miód malina <3








Składniki

400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 marchew
1 łyżeczka pasty imbirowej
1 kwaśne jabłko
50 ml bulionu warzywnego
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Marchew ścieramy na drobnych oczkach, tak by powstały wiórki. Jabłko ścieramy na dużych oczkach.
Do mięsa dodajemy marchew, jabłko, pastę imbirową, jajko i bułkę tartą (do zagęszczenia masy). Całość dokładnie wyrabiamy z niewielką ilością bulionu warzywnego, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz