Zapiekany kalafior z salsą pomidorową
Kalafior pochodzi z rodziny kapustnych. Wywodzi się z Cypru, dlatego
początkowo nazywany był kapustą cypryjską. Częścią jadalną są pączki
kwiatowe - różyczki. Na rynku możemy kupić różne odmiany, najbardziej
cenny biały lub o kremowym zabarwieniu, ale można też nabyć fioletowy,
żółty i zielony. Najbardziej popularne danie to kalafior z bułka tartą. Proponujemy w takiej wersji.
Składniki
-
1
nieduży kalafior
-
oliwa
-
sól
-
pieprz
-
6 łyżek
startego parmezanu
-
kiść
pomidorków koktajlowych
-
garść
zielonych oliwek bez pestek
-
3 serca
karczochów konserwowych
-
4
suszone pomidory
-
1
czerwona cebula
-
świeża
bazylia
-
natka
pietruszki
Przygotowanie
Z kalafiora usunąłem liście, opłukałem, osuszyłem. Następnie
pokroiłem go w plastry o grubości ok. 1,5 cm w poprzek, tak aby plastry
przypominały drzewo.
Z każdej strony skropiłem kalafior oliwą, oprószyłem solą i pieprzem
oraz odrobiną startego parmezanu. Ułożyłem plastry na blasze wyłożonej
pergaminem, zapiekałem do miękkości w temperaturze 200 stopni C.
Delikatnie odwróciłem każdy plaster za pomocą łopatki.
Sos : pomidorki, oliwki, karczochy i suszone pomidory pokroiłem w
kostkę. Cebulę obrałem, drobno posiekałem. Opłukałem zioła, osuszyłem i
też drobno posiekałem. Wszystko dodałem do warzyw, doprawiłem sokiem z
cytryny, oliwą, solą i pieprzem.
Kalafior podałem z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz