czwartek, 9 marca 2017

Skorzonera w sosie śmietanowym

Od jakiegoś czasu zapomniane warzywo. Podane z sosem śmietanowym doskonale pasuje do mięs.







Składniki

800 g skorzonery z zalewy
1 łyżka masła
1/2 łyżki mąki
250 ml bulionu warzywnego
100 g śmietany 22%
szczypiorek
sok z cytryny
biały pieprz
sól

 

 

Przygotowanie

 
Skorzonerę osączamy z zalewy.
Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i smażymy przez chwilę.
Następnie zalewamy gorącym bulionem, cały czas mieszamy by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Do sosu dodajemy warzywo, podgrzewamy kilka minut na małym ogniu (nie zagotowujemy).
Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz