środa, 1 marca 2017

Zupa wiosenna z krewetkami

Pięknie dzisiaj słońce powitało nas, poczuliśmy wiosenny powiew. Właśnie ten powiew porwał nas do zrobienia dania delikatnego, jednak bardzo wyrazistego. A, że krewety uwielbiamy, to po prostu musiały zaistnieć ;)








Składniki

2 marchewki
1 l bulionu warzywnego
1 łyżka sosu sojowego
100 g kapusty pekińskiej
2 dymki ze szczypiorem
200 g mrożonych krewetek
200 g fasoli mamut
135 g makaronu konjac
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju sezamowego

 

 

Przygotowanie

 
Marchewki kroimy w julenkę, przekładamy do garnka, dodajemy sos sojowy i zalewamy zimnym bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 5-6 min na średnim ogniu.
Fasolę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, gotujemy kolejne 5 min.
Posiekaną kapustę i dymkę ze szczypiorem dodajemy do zupy, po chwili krewetki i gotujemy  na wolnym ogniu kolejne 5-6 min.
Do zupy wrzucamy osączony z zalewy makaron, lekko podgrzewamy.
Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, wlewamy do zupy i zagęszczamy (gotując kilka minut). Dodajemy olej, mieszamy.
Podajemy od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz