Zapiekane gruszki z serem gorgonzola
Sprawdzone połączenie gruszki z serem i szynką.
Składniki
-
4 duże
gruszki
-
sok z 1
cytryny
-
150 g
sera gorgonzola
-
12
plastrów szynki dojrzewającej
-
500 ml
białego wytrawnego wina
-
8 ziaren
pieprzu
-
2 liście
laurowe
-
2 l wody
Przygotowanie
Do garnka wlałem wino i 2 l wody, dodałem pieprz i listki laurowe. Doprowadziłem do wrzenia.
Obrałem gruszki , pozostawiając ogonek. Skropiłem je sokiem z cytryny,
włożyłem do garnka, gotowałem na małym ogniu ok. 20 minut. Wyjąłem
gruszki, osączyłem, odstawiłem do wystudzenia. Przyciąłem dolne części,
aby mogły stać. Odciąłem też 3-4 cm od góry, odłożyłem ścięte części.
Wydrążyłem środek z gniazdem nasiennym, uważając, aby nie uszkodzić
owoców. Pozostawiłem ok. 2 cm miąższu na spodzie.
Wnętrze gruszek ostrożnie wypełniłem serem i przykryłem ściętymi wcześnie czapeczkami.
Całość owinąłem plastrami szynki, zaczynając od dołu, tak aby plastry
nachodziły na siebie spiralnie. Końce szynki spiąłem wykałaczkami.
Tak przygotowane gruszki ułożyłem na blasze wyłożonej folia aluminiową.
Zapiekałem ok. 15 minut w temp. 200 stopni C, aż szynka się zrumieniła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz