Składniki
1 kg ziemniaków250 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/2 główki kapusty włoskiej
100 g słoniny wędzonej
200 ml bulionu warzywnego
1 pełna łyżka mąki
sok z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie
2/3 ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Studzimy i mielimy. Następnie dodajemy pozostałą ilość ziemniaków, startą na
„papkę”, jajko i mąkę. Ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy kluski i gotujemy w
osolonym wrzątku, przez 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Słoninę kroimy w kostkę, roztapiamy. Na tłuszcz wrzucamy
posiekaną kapustę, chwilę podsmażamy, cały czas mieszając by nam nie przywarła
do garnka. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dusimy pod przykryciem.
Gdy kapusta zmięknie, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i
doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Muszę przyznać, że bardzo ciekawe połączenie smaków. Na pewno spróbuję, rewelacja! :)
OdpowiedzUsuń