piątek, 3 marca 2017

Kluski ziemniaczane z duszoną kapustą włoską

Takie proste danie, a jakie smaczne <3 Siła tkwi w prostocie ;)








Składniki

1 kg ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/2 główki kapusty włoskiej
100 g słoniny wędzonej
200 ml bulionu warzywnego
1 pełna łyżka mąki
sok z cytryny
sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie

2/3 ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy. Następnie dodajemy pozostałą ilość ziemniaków, startą na „papkę”, jajko i mąkę. Ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy kluski i gotujemy w osolonym wrzątku, przez 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Słoninę kroimy w kostkę, roztapiamy. Na tłuszcz wrzucamy posiekaną kapustę, chwilę podsmażamy, cały czas mieszając by nam nie przywarła do garnka. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dusimy pod przykryciem.

Gdy kapusta zmięknie, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

1 komentarz:

  1. Muszę przyznać, że bardzo ciekawe połączenie smaków. Na pewno spróbuję, rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń