sobota, 4 marca 2017

Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z sosem grzybowym

W kuchni chorwackiej nazywają się - sarma, w polskiej kiszeniaki. 







Składniki

  • 1 duża główka kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 500 g mielonej karkówki
  • 500 g lekko podgotowanego i dokładnie odcedzonego ryżu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • kilka kawałków wędzonego mięsa ( żeberka, podgardle )
  • cząber
  • majeranek 
  • tymianek 
  • sól
  • pieprz

     

     

    Przygotowanie

    Na patelni przesmażyłem drobno pokrojony boczek, dodałem drobno posiekaną cebulę, zeszkliłem. Wymieszałem w misce z ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiłem farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem.
    Liście kapusty osączyłem z zalewy, ściąłem zgrubienia. Nałożyłem farsz, zawinąłem gołąbki. Ułozyłem je ciasno w rondlu, na dnie którego rozłożyłem kilka liści , przekładając je kawałkami wędzonego mięsa. Zalałem wodą wymieszana z sokiem z kiszonej kapusty. Zapiekałem pod przykryciem ok. 3 godz.
    Podałem z sosem grzybowym.

2 komentarze:

  1. Raz w życiu takie jadłam. Niebo w gębie. Moje pytanie, to skąd bierzesz całą kiszoną kapustę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W mieście mamy taki lokalny sklepik warzywny, tam właśnie kupujemy. Pozdrawiamy ;)

      Usuń