Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z sosem grzybowym
W kuchni chorwackiej nazywają się - sarma, w polskiej kiszeniaki.
Składniki
-
1 duża
główka kiszonej kapusty
-
1 duża
cebula
-
100 g
surowego wędzonego boczku
-
500 g
mielonej karkówki
-
500 g
lekko podgotowanego i dokładnie odcedzonego ryżu
-
2
łyżeczki słodkiej papryki w proszku
-
kilka
kawałków wędzonego mięsa ( żeberka, podgardle )
-
cząber
-
majeranek
- tymianek
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Na patelni przesmażyłem drobno pokrojony boczek, dodałem drobno
posiekaną cebulę, zeszkliłem. Wymieszałem w misce z ugotowanym ryżem i
mięsem, doprawiłem farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą
i pieprzem.
Liście kapusty osączyłem z zalewy, ściąłem zgrubienia. Nałożyłem farsz,
zawinąłem gołąbki. Ułozyłem je ciasno w rondlu, na dnie którego
rozłożyłem kilka liści , przekładając je kawałkami wędzonego mięsa.
Zalałem wodą wymieszana z sokiem z kiszonej kapusty. Zapiekałem pod
przykryciem ok. 3 godz.
Podałem z sosem grzybowym.
-
Raz w życiu takie jadłam. Niebo w gębie. Moje pytanie, to skąd bierzesz całą kiszoną kapustę?
OdpowiedzUsuńW mieście mamy taki lokalny sklepik warzywny, tam właśnie kupujemy. Pozdrawiamy ;)
Usuń