środa, 29 marca 2017

Zapiekana papryka z brokułami i risotto

Aromatyczny pomysł na bezmięsna przystawkę.







Składniki

4 kolorowe papryki
1 szklanka ryżu arborio
1 cebula
2 łyżki oleju
50 ml białego wytrawnego wina
600 ml bulionu warzywnego
100 g startego sera cheddar
1 mały brokuł
oliwa z oliwek

 

 

Przygotowanie

 
Na rozgrzanym tłuszczu szklimy lekko cebulę, dodajemy ryż i chwilę razem smażymy, zalewamy winem i odparowujemy. Następnie zalewamy bulionem (300 ml), dusimy cały czas mieszając do jego miękkości (w razie potrzeby dolewamy bulionu). Studzimy. Mieszamy z serem.

Różyczki brokułu blanszujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy.

Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne, skórkę smarujemy oliwą i nadziewamy risotto. Na wierzch układamy brokuł, posypujemy startym serem i zapiekamy 35 min (pod przykryciem) w temp. 190°C.

1 komentarz: