Składniki
4 kolorowe papryki1 szklanka ryżu arborio
1 cebula
2 łyżki oleju
50 ml białego wytrawnego wina
600 ml bulionu warzywnego
100 g startego sera cheddar
1 mały brokuł
oliwa z oliwek
Przygotowanie
Na rozgrzanym tłuszczu szklimy lekko cebulę, dodajemy ryż i
chwilę razem smażymy, zalewamy winem i odparowujemy. Następnie zalewamy
bulionem (300 ml), dusimy cały czas mieszając do jego miękkości (w razie
potrzeby dolewamy bulionu). Studzimy. Mieszamy z serem.
Różyczki brokułu blanszujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne,
skórkę smarujemy oliwą i nadziewamy risotto. Na wierzch układamy brokuł,
posypujemy startym serem i zapiekamy 35 min (pod przykryciem) w temp. 190°C.
Pyszne,faszerowane papryczki :)
OdpowiedzUsuń