Rybne pulpety z karmelizowaną cebulą
Co zrobić gdy kupimy zbyt dużo wędzonej ryby ? Może takie pulpeciki.
Składniki
-
200 g
wędzonego dorsza
-
200 g
ugotowanych ziemniaków
-
starta
skórka z 1/2 cytryny
-
łyżka
natki pietruszki
-
sól
-
pieprz
-
mąka
-
2 jajka
-
bułka tarta
-
olej do
głębokiego smażenia
-
szczypta
chili
-
2 duże
czerwone cebule
-
oliwa
-
1 łyżka
brązowego cukru
Przygotowanie
Oczyszczonego ze skóry i ości dorsza rozdrobniłem, ugotowane
ziemniaki przepuściłem przez praskę, wymieszałem razem ze skórką
cytryny, posiekana natką , solą, szczyptą chili i pieprzem do smaku. Z
masy uformowałem kulki wielkości orzecha włoskiego, panierowałem kolejno
w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażyłem na złoto na oleju,
osaczyłem na papierowych ręcznikach.
Czerwone cebule pokroiłem w cienki piórka. Na patelni rozgrzałem łyżkę
oliwy, wrzuciłem cebulę, mieszając od czasu do czasu podsmażyłem ją, aż
całkowicie zmiękła i zaczęła brązowieć. Posypałem ją cukrem, skropiłem
balsamino, zwiększyłem ogień, smażyłem ok. 10 minut, mieszając aby się
nie przypaliła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz