czwartek, 30 marca 2017

Rybne pulpety z karmelizowaną cebulą

Co zrobić gdy kupimy zbyt dużo wędzonej ryby ? Może takie pulpeciki. 








Składniki

  • 200 g wędzonego dorsza
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • łyżka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do głębokiego smażenia
  • szczypta chili
  • 2 duże czerwone cebule
  • oliwa
  • 1 łyżka brązowego cukru

     

     

    Przygotowanie

      Oczyszczonego ze skóry i ości dorsza rozdrobniłem, ugotowane ziemniaki przepuściłem przez praskę, wymieszałem razem ze skórką cytryny, posiekana natką , solą, szczyptą chili i pieprzem do smaku. Z masy uformowałem kulki wielkości orzecha włoskiego, panierowałem kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażyłem na złoto na oleju, osaczyłem na papierowych ręcznikach.
    Czerwone cebule pokroiłem w cienki piórka. Na patelni rozgrzałem łyżkę oliwy, wrzuciłem cebulę, mieszając od czasu do czasu podsmażyłem ją, aż całkowicie zmiękła i zaczęła brązowieć. Posypałem ją cukrem, skropiłem balsamino, zwiększyłem ogień, smażyłem ok. 10 minut, mieszając aby się nie przypaliła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz