sobota, 25 marca 2017

Kotlety mielone z brokułem

Zawsze staramy się, by nic nie zmarnować. Świetnym dodatkiem do mielonych kotletów jest wykorzystanie głąba z brokułu lub kalafiora. 








Składniki

300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 głąb brokuła
1 jajko
50 g sera gorgonzola
50 ml bulionu warzywnego
bułka tarta
olej do smażenia
sól czosnkowa
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

Głąb brokułu ścieramy na tarce do jarzyn, dodajemy do mięsa mielonego.
Następnie wbijamy jajko, dodajemy ser, bułkę tartą (1/2 szklanki), do smaku doprawiamy, solą czosnkową, solą i pieprzem.
Mięso wyrabiamy razem z bulionem (w razie potrzeby dodajemy bułkę tartą).
Formujemy kotlety o grubości 1,5-2 cm, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz