Składniki
400 g fasoli flażoletki w puszce50 ml oliwy z oliwek
1 cebula
1 główka czosnku
100 ml wina malaga
1,2 l bulionu drobiowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
natka pietruszki
pieczywo
sól, pieprz
Przygotowanie
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy i
dodajemy czosnek pokrojony na plasterki. Smażymy chwilę, aż czosnek puści swój
aromat.
Dodajemy wino dusimy pod przykryciem 5 minut, po czym
zalewamy bulionem i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zioła. Zupę
doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień.
Fasolę osączamy z zalewy, dodajemy do zupy i grzejemy 10 min
na wolnym ogniu.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki i ulubionym pieczywem.
Bardzo fajna zupka :-) pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńTakiej fasolowej nie znałam :)
OdpowiedzUsuń