środa, 15 lutego 2017

Zupa fasolowa z czosnkiem i ziołami

Pyszna, rozgrzewająca zupa z aromatycznym czosnkiem i ziołami. Idealna na zimowe dni.








Składniki

400 g fasoli flażoletki w puszce
50 ml oliwy z oliwek
1 cebula
1 główka czosnku
100 ml wina malaga
1,2 l bulionu drobiowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
natka pietruszki
pieczywo
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy i dodajemy czosnek pokrojony na plasterki. Smażymy chwilę, aż czosnek puści swój aromat.
Dodajemy wino dusimy pod przykryciem 5 minut, po czym zalewamy bulionem i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zioła. Zupę doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień.
Fasolę osączamy z zalewy, dodajemy do zupy i grzejemy 10 min na wolnym ogniu.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki i ulubionym pieczywem.

2 komentarze: