czwartek, 16 lutego 2017

Zupa jarzynowa z metką

I tutaj zaczynają się u nas schody :P ale po co mówić co to pływa :D Bosze! Mięcho, to mięcho :P Surowe czy jakie tam inne...no to więc jak z tatarem...tutaj poszliśmy na kompromajz ;) a i tak przednio wyszydło :D








Składniki

1 duża marchew
1 pietruszka
1 mały seler
por 
3 ziemniaki
50 g kaszy orkiszowej
300 g metki (u nas berlińska)
1 łyżka oleju rzepakowego
1,2 l bulionu warzywnego
koperek
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Metkę kroimy na plastry 3-4 mm, które smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron. Przekładamy na talerz.
Na tym samym tłuszczu smażymy starte na dużych oczkach, jarzyny, pokrojony w talarki por. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę razem smażymy.
Całość przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy metkę, kaszę i gotujemy do miękkości warzyw.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem.

1 komentarz:

  1. Zupy z metką jeszcze nie jadłam. Wygląda apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń