Składniki
1 duża marchew1 pietruszka
1 mały seler
por
3 ziemniaki
50 g kaszy orkiszowej
300 g metki (u nas berlińska)
1 łyżka oleju rzepakowego
1,2 l bulionu warzywnego
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie
Metkę kroimy na plastry 3-4 mm, które smażymy na
niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron. Przekładamy na talerz.
Na tym samym tłuszczu smażymy starte na dużych oczkach,
jarzyny, pokrojony w talarki por. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki. Chwilę razem smażymy.
Całość przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem,
dodajemy metkę, kaszę i gotujemy do miękkości warzyw.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym
koperkiem.
Zupy z metką jeszcze nie jadłam. Wygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń