Składniki
50 g masła3 białe części pora
2 ząbki czosnku
200 g brązowych pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
50 ml białego wytrawnego wina
150 g pęczaku
2 l bulionu drobiowego
natka pietruszki
Klopsiki:
500 g mięsa mielonego z indyka
50 g startego parmezanu
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Przygotowanie
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy drobno pokrojone pory
oraz przepuszczony przez praskę czosnek, smażymy kilka minut.
Następnie dodajemy pokrojone na plasterki, grzyby i smażymy
jeszcze 5 min.
Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy i wino, dokładnie
łączymy, alkohol odparowujemy ( ok. 5 min ).
Do całości dodajemy kaszę, zalewamy bulionem, gotujemy pod
przykryciem do miękkości kaszy.
W tym czasie przygotowujemy pulpety:
Mięso łączymy z serem, bułką tartą, natką i koncentratem. Do
smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Z masy formujemy małe pulpeciki, które zapiekamy 15 min w
temperaturze 190°C.
Do zupy wkładamy pulpeciki. Dodajemy posiekaną natkę
pietruszki.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Ciekawie wyglądająca zupka.
OdpowiedzUsuńSmak jest niesamowity ;)
UsuńWypróbuję ;-)
OdpowiedzUsuńGorąco polecamy ;)
Usuń