czwartek, 12 stycznia 2017

Zupa porowa z klopsikami

Iście syta zupa, z dodatkiem pysznego, indyczego mięsa połączonego z parmezanem. A ten smak, brązowych pieczarek, które aromatem dorównują grzybom leśnym, jest niesamowity. Polecamy część podsmażyć na maśle i udekorować nimi zupę.









Składniki

50 g masła
3 białe części pora
2 ząbki czosnku
200 g brązowych pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
50 ml białego wytrawnego wina
150 g pęczaku
2 l bulionu drobiowego
natka pietruszki

Klopsiki:

500 g mięsa mielonego z indyka
50 g startego parmezanu
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy drobno pokrojone pory oraz przepuszczony przez praskę czosnek, smażymy kilka minut.
Następnie dodajemy pokrojone na plasterki, grzyby i smażymy jeszcze 5 min.
Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy i wino, dokładnie łączymy, alkohol odparowujemy ( ok. 5 min ).
Do całości dodajemy kaszę, zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem do miękkości kaszy.

W tym czasie przygotowujemy pulpety:

Mięso łączymy z serem, bułką tartą, natką i koncentratem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Z masy formujemy małe pulpeciki, które zapiekamy 15 min w temperaturze 190°C.

Do zupy wkładamy pulpeciki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

4 komentarze: