Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym
Polecamy :)
Składniki
-
1 kg
skrzydełek kurczaka
-
1
łyżeczka mielonego imbiru
-
1
łyżeczka słodkiej papryki
-
1
łyżeczka granulowanej cebuli
-
2 łyżki
soli czosnkowej
-
50 ml
octu z białego wina
-
250 ml
ketchupu
-
60 ml
sosu sojowego
-
600 g
ananasów z puszki
-
50 g
cukru trzcinowego
Przygotowanie
Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Skrzydełka umyłem, osuszyłem. Ułożyłem je na natłuszczonej blasze.
W miseczce wymieszałem imbir, paprykę, cebule i sól czosnkową, dodałem ocet.
Połową mieszaniny posmarowałem skrzydełka, piekłem 15 minut. Odwróciłem
mięso, posmarowałem mieszaniną z drugiej strony, piekłem kolejne 15
minut.
Sos: wymieszałem ketchup z sosem sojowym, posiekanymi ananasami i
cukrem. Polałem skrzydełka i piekłem jeszcze 30 minut. Pod koniec
pieczenia włączyłem termoobieg, aby skórka się bardziej spiekła.
Świetne połączenie smaków - na pewno wypróbuje
OdpowiedzUsuńPolecamy ;)
Usuń