czwartek, 12 stycznia 2017

Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym

Polecamy :) 








Składniki

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  • 2 łyżki soli czosnkowej
  • 50 ml octu z białego wina
  • 250 ml ketchupu
  • 60 ml sosu sojowego
  • 600 g ananasów z puszki
  • 50 g cukru trzcinowego

     

     

    Przygotowanie

      Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Skrzydełka umyłem, osuszyłem. Ułożyłem je na natłuszczonej blasze.
    W miseczce wymieszałem imbir, paprykę, cebule i sól czosnkową, dodałem ocet.
    Połową mieszaniny posmarowałem skrzydełka, piekłem 15 minut. Odwróciłem mięso, posmarowałem mieszaniną z drugiej strony, piekłem kolejne 15 minut.
    Sos: wymieszałem ketchup z sosem sojowym, posiekanymi ananasami i cukrem. Polałem skrzydełka i piekłem jeszcze 30 minut. Pod koniec pieczenia włączyłem termoobieg, aby skórka się bardziej spiekła.

2 komentarze: