Składniki
50 g masła2 szalotki
2 szt kopru włoskiego
4 łodygi selera naciowego
50 ml białego wina wytrawnego
500 ml bulionu drobiowego
3 łyżki słodkiej śmietany 18%
pieprz-młynek
Przygotowanie
Masło roztapiamy w garnku, dodajemy posiekaną szalotkę,
pokrojony koper, seler i smażymy przez 10 min.
Do smażonych warzyw wlewamy wino, smażymy kilka minut, do
momentu odparowania alkoholu.
Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, płomień
zmniejszamy i gotujemy 20 min. Zupę zestawiamy z ognia i studzimy. Następnie
miksujemy na gładko, dodajemy śmietanę, podgrzewamy, nie dopuszczając do
wrzenia.
Rozlewamy do misek, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz