czwartek, 12 stycznia 2017

Zupa krem z kopru włoskiego

Przepysznie aromatyczna, rozgrzewająca zimą zupa.








Składniki

50 g masła
2 szalotki
2 szt kopru włoskiego
4 łodygi selera naciowego
50 ml białego wina wytrawnego
500 ml bulionu drobiowego
3 łyżki słodkiej śmietany 18%
pieprz-młynek

 

 

Przygotowanie

 
Masło roztapiamy w garnku, dodajemy posiekaną szalotkę, pokrojony koper, seler i smażymy przez 10 min.
Do smażonych warzyw wlewamy wino, smażymy kilka minut, do momentu odparowania alkoholu.
Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, płomień zmniejszamy i gotujemy 20 min. Zupę zestawiamy z ognia i studzimy. Następnie miksujemy na gładko, dodajemy śmietanę, podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia.
Rozlewamy do misek, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz