środa, 11 stycznia 2017

Wołowe mięsne kulki z cynamonem

Przekąska na rozgrzewkę.








Składniki

  • 250 g mielonej wołowiny
  • jajko
  • pół czerstwej bułki
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej

     

     

    Przygotowanie

      Zalałem czerstwą bułkę mlekiem, odstawiłem na 10 minut. Bułkę odcisnąłem, dodałem wraz z imbirem do mięsa, wbiłem jajko, wsypałem bułkę tartą i przyprawy: cynamon, goździki, skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszałem. Odstawiłem mięso na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu doprawiłem solą i pieprzem, dokładnie wyrobiłem.

    Uformowałem z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyłem na mocno rozgrzanym oleju. Podałem na wykałaczkach z sosem ( sos może być dowolny).

4 komentarze: