Składniki
500 g buraków1 marchew
1 pietruszka
1 mały seler
2 kwaśne jabłka
sok z cytryny
2 kapelusze suszonych podgrzybków
cukier
ziarna pieprzu
1 łyżka majeranku
4 ziarna ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
250 ml kwasu z kiszonych ogórków
2 liście laurowe
sól, pieprz
Farsz:
500 g kiszonej kapusty
2 liście laurowe
250 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
natka pietruszki
suszony lubczyk
sól, pieprz
Naleśniki:
2 jajka
5-6 łyżek mąki
150 ml mleka
100 ml wody gazowanej
Dodatkowo:
mąka
2 jajka
bułka tarta
szczypta soli
olej do smażenia
Przygotowanie
Warzywa obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych
oczkach. W garnku zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie, liście
laurowe, kapelusze podgrzybków, ziarna pieprzu, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę
soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłka
(bez gniazd nasiennych), szklankę kwasu z ogórków, gotujemy 30 min. Całość
przecedzamy, doprawiamy, cukrem, solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny.
Farsz:
Kapustę zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe.
Gotujemy 30-40 min (do miękkości), studzimy. Następnie odciskamy z płynu i
siekamy.
Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy. Razem z posiekaną
cebulą, podsmażamy na rozgrzanym maśle. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i
lubczykiem. Mieszamy z posiekaną natką.
Kapustę podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, dokładnie
mieszamy. Farsz studzimy.
Naleśniki:
Jajka dokładnie mieszamy z mąką,
mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę,
mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy
pędzelkiem),
po ok. 2 min z każdej strony.
Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i
zawijamy.
Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Obsmażamy z każdej strony na rumiano.
Przygotowane krokiety (2-3 szt) układamy w głębokim talerzu,
zalewamy gorącym barszczem.
Podajemy od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz