środa, 11 stycznia 2017

Barszcz z krokietami

Zajadamy się często, nie tylko od święta.








Składniki

500 g buraków
1 marchew
1 pietruszka
1 mały seler
2 kwaśne jabłka
sok z cytryny
2 kapelusze suszonych podgrzybków
cukier
ziarna pieprzu
1 łyżka majeranku
4 ziarna ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
250 ml kwasu z kiszonych ogórków
2 liście laurowe
sól, pieprz

Farsz:

500 g kiszonej kapusty
2 liście laurowe
250 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
natka pietruszki
suszony lubczyk
sól, pieprz 

Naleśniki:

2 jajka
5-6 łyżek mąki
150 ml mleka
100 ml wody gazowanej

Dodatkowo:

mąka
2 jajka
bułka tarta
szczypta soli
olej do smażenia

 

 

Przygotowanie

 
Warzywa obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kapelusze podgrzybków, ziarna pieprzu, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłka (bez gniazd nasiennych), szklankę kwasu z ogórków, gotujemy 30 min. Całość przecedzamy, doprawiamy, cukrem, solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny.

Farsz:

Kapustę zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe. Gotujemy 30-40 min (do miękkości), studzimy. Następnie odciskamy z płynu i siekamy.
Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy. Razem z posiekaną cebulą, podsmażamy na rozgrzanym maśle. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Mieszamy z posiekaną natką.
Kapustę podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, dokładnie mieszamy. Farsz studzimy.

Naleśniki:

Jajka dokładnie mieszamy z mąką,
mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę, mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem),
po ok. 2 min z każdej strony.


Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy.
Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Obsmażamy z każdej strony na rumiano.

Przygotowane krokiety (2-3 szt) układamy w głębokim talerzu, zalewamy gorącym barszczem.

Podajemy od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz