Składniki
Kluski:
750 g ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
Sos:
400 g filetów z udźca indyka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula
500 ml bulionu drobiowego
150 g sera gorgonzola
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
natka pietruszki
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym
wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę, dokładnie wyrabiamy z mąką.
Następnie formujemy kulki (rozmiar dowolny), spłaszczamy i
robimy „wkląsk” palcem w środku każdej kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3
min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z sosem.
Mięso oczyszczamy, usuwamy ścięgna i kroimy w kostkę. Na
rozgrzanym tłuszczu smażymy razem z posiekaną cebulą, do momentu zrumienienia
mięsa.
Całość zalewamy bulionem, dodajemy ser. Cały czas mieszając
rozpuszczamy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Całość zagęszczamy mąką rozpuszczaną w 100 ml zimnej wody.
Do smaku doprawiamy pieprzem.
Po połączeniu klusek i mięsnego sosu, posypujemy posiekaną
natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz