poniedziałek, 9 stycznia 2017

Kluski śląskie z indykiem w sosie serowym

Może połączenie sera i klusek nie jest mega fit, i to nigdy nie było naszym priorytetem. Po prostu jemy to, co lubimy, szanujemy smaki, łączymy. Kochamy produkty, nie lubimy ich marnowania. Często używamy, które akurat mamy pod ręką w lodówce. 








Składniki


Kluski:

750 g ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej

Sos:

400 g filetów z udźca indyka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula
500 ml bulionu drobiowego
150 g sera gorgonzola
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
natka pietruszki
świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie

 

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę, dokładnie wyrabiamy z mąką.
Następnie formujemy kulki (rozmiar dowolny), spłaszczamy i robimy „wkląsk” palcem w środku każdej kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z sosem.

Mięso oczyszczamy, usuwamy ścięgna i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy razem z posiekaną cebulą, do momentu zrumienienia mięsa.
Całość zalewamy bulionem, dodajemy ser. Cały czas mieszając rozpuszczamy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Całość zagęszczamy mąką rozpuszczaną w 100 ml zimnej wody. Do smaku doprawiamy pieprzem.

Po połączeniu klusek i mięsnego sosu, posypujemy posiekaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz