poniedziałek, 9 stycznia 2017

Indyk w słodko-pikantnym sosie

Propozycja na danie w pół godziny 








Składniki

  • 500 g piersi indyczej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ostrego sosu chilli
  • szczypta pieprzu
  • 4 krążki ananasa z puszki
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka chińskiej przyprawy do potraw
  • 3 łyżki oleju
  • grubo posiekany szczypior

     

     

    Przygotowanie

      Umyte mięso pokroiłem na nieduże kawałki, zalałem sosem sojowym i chilli, dodałem zmielony pieprzem, dokładnie wszystko wymieszałem.
    Owoce z puszki pokroiłem na mniejsze kawałki. Cebulę obrałem, pokroiłem na cienkie półplasterki. Paprykę umyłem, usunąłem z niej gniazda nasienne, pokroiłem w cienkie paski.
    Kostkę bulionową rozpuściłem w 250 ml wrzątku, wystudziłem, wymieszałem z mąką ziemniaczaną, doprawiłem chińską przyprawą.
    Na rozgrzanym na dużej patelni usmażyłem mięso ok. 5-8 minut, mieszając. Dodałem paprykę, cebulę i mieszając smażyłem jeszcze 2-3 minuty na dużym ogniu.
    Dodałem owoce, bulion i mieszając dusiłem 2 minuty od chwili zawrzenia.
    Podałem z ugotowanym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz