Indyk w słodko-pikantnym sosie
Propozycja na danie w pół godziny
Składniki
-
500 g
piersi indyczej
-
3 łyżki
sosu sojowego
-
1 łyżka
ostrego sosu chilli
-
szczypta
pieprzu
-
4 krążki
ananasa z puszki
-
4
połówki brzoskwiń z puszki
-
1 duża
cebula
-
1
czerwona papryka
-
1 kostka
bulionu drobiowego
-
1 łyżka
mąki ziemniaczanej
-
1 łyżka
chińskiej przyprawy do potraw
-
3 łyżki
oleju
-
grubo
posiekany szczypior
Przygotowanie
Umyte mięso pokroiłem na nieduże kawałki, zalałem sosem sojowym i
chilli, dodałem zmielony pieprzem, dokładnie wszystko wymieszałem.
Owoce z puszki pokroiłem na mniejsze kawałki. Cebulę obrałem, pokroiłem
na cienkie półplasterki. Paprykę umyłem, usunąłem z niej gniazda
nasienne, pokroiłem w cienkie paski.
Kostkę bulionową rozpuściłem w 250 ml wrzątku, wystudziłem, wymieszałem z mąką ziemniaczaną, doprawiłem chińską przyprawą.
Na rozgrzanym na dużej patelni usmażyłem mięso ok. 5-8 minut, mieszając.
Dodałem paprykę, cebulę i mieszając smażyłem jeszcze 2-3 minuty na
dużym ogniu.
Dodałem owoce, bulion i mieszając dusiłem 2 minuty od chwili zawrzenia.
Podałem z ugotowanym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz