niedziela, 29 stycznia 2017

Pieczone żeberka z ziemniakami

Gdy nadejdzie ochota na pyszne, polskie jedzenie...wystarczy kilka chwil i gotowe









Składniki

1 kg żeberek wieprzowych
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
4 łyżki oleju 

 

 

Przygotowanie

 
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki.

Ziemniaki obieramy, kroimy na większe kawałki, myjemy, osuszamy.

Sól, paprykę słodką i ostrą, czosnek, majeranek, pieprz mieszamy z olejem.

Do rękawa przekładamy, cebulę pokrojoną w piórka, mięso i ziemniaki, łączymy z sosem i zamykamy. Całość zapiekamy 40 min w 180°C.

Podajemy z kapustą kiszoną zasmażaną.

4 komentarze: