piątek, 27 stycznia 2017

Makaron z warzywami na zielono

Makaron w sosie z awokado- "miód malina" 








Składniki

  • 200 g różyczek brokuła
  • pół szklanki mrożonego groszku 
  • 1 mała cukinia 
  • 350 g makaronu Ricciarelle
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • starty parmezan
  • Sos: 2 dojrzałe awokado
  • garść liści rukoli
  • garść liści szpinaku
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny do smaku

     

     

    Przygotowanie

      W garnku zagotowałem posoloną wodę na makaron. Wrzuciłem do niej brokuły i groszek. Gotowałem 3 minuty, wyjąłem łyżką cedzakową, przelałem zimną wodą. W tej samej wodzie ugotowałem makaron.
    Cukinię pokroiłem we wstążki. W blenderze zmiksowałem wszystkie składniki sosu, dodając tyle wody z gotowania makaronu, aż uzyskałem pożądaną konsystencję. Doprawiłem solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    Odcedzony makaron wymieszałem z warzywami, wstążkami cukinii i sosem.
    Makaron posypałem uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii i tartym parmezanem.

2 komentarze:

  1. Kocham makaronowe sałatki. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń