Makaron z warzywami na zielono
Makaron w sosie z awokado- "miód malina"
Składniki
-
200 g
różyczek brokuła
-
pół
szklanki mrożonego groszku
- 1 mała cukinia
-
350 g
makaronu Ricciarelle
-
2 łyżki
orzeszków pinii
-
starty
parmezan
-
Sos: 2
dojrzałe awokado
-
garść
liści rukoli
-
garść
liści szpinaku
-
ząbek
czosnku
-
3 łyżki oliwy
-
sól
-
pieprz
-
sok z
cytryny do smaku
Przygotowanie
W garnku zagotowałem posoloną wodę na makaron. Wrzuciłem do niej
brokuły i groszek. Gotowałem 3 minuty, wyjąłem łyżką cedzakową,
przelałem zimną wodą. W tej samej wodzie ugotowałem makaron.
Cukinię pokroiłem we wstążki. W blenderze zmiksowałem wszystkie
składniki sosu, dodając tyle wody z gotowania makaronu, aż uzyskałem
pożądaną konsystencję. Doprawiłem solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Odcedzony makaron wymieszałem z warzywami, wstążkami cukinii i sosem.
Makaron posypałem uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii i tartym parmezanem.
Kocham makaronowe sałatki. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Takie są najszybsze i najlepsze ;)
Usuń