poniedziałek, 30 stycznia 2017

Gulasz wołowy z fasolką szparagową

Połączenie mięsa wołowego z zielona fasolka szparagową z dodatkiem kaszy bulgur to danie kuchni tureckiej. 








Składniki

  • 1kg zielonej fasolki szparagowej (użyłem mrożonej)
  • 600 g wołowiny pokrojonej w kostkę
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • kasza bulgur

     

     

    Przygotowanie

      W rondlu rozgrzałem masło, włożyłem posiekaną cebulę i mięso pokrojone w kostkę. Smażyłem, mieszając tak długo, aż odparował cały sok, który puściło mięso.
    Dodałem obrane i pokrojone pomidory, dusiłem razem ok. 5 minut. Po tym czasie dodałem fasolkę, całość posoliłem ( jeśli pomidory nie puściły zbyt dużo soku można wtedy podlać odrobiną wody). Rondel przykryłem, mięso dusiłem do czasu, aż było zupełnie miękkie.
    Podałem z kaszą bulgur.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz