wtorek, 6 grudnia 2016

Zupa imbirowa

Rozgrzewający rosół z lekko orientalnym akcentem.







Składniki

2 udka z kurczaka
20 g suszonych grzybów mun
1 mała puszka groszku
1,5 l bulionu drobiowego
4 dymki
szczypiorek
3 cm świeżego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Mięso kurczaka gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, studzimy i rwiemy mięso na mniejsze kawałki.

Grzyby moczymy we wrzątku, kroimy na paski.

Do rondla wlewamy bulion, dodajemy grzyby i doprowadzamy do wrzenia.

Następnie dodajemy osączony z zalewy groszek, drobno posiekany imbir, pokrojoną na plasterki dymkę, sos sojowy i mięso z kurczaka. Gotujemy 5 min.

Zupę mieszamy z olejem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz