Składniki
2 udka z kurczaka20 g suszonych grzybów mun
1 mała puszka groszku
1,5 l bulionu drobiowego
4 dymki
szczypiorek
3 cm świeżego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso kurczaka gotujemy do miękkości w lekko osolonej
wodzie, studzimy i rwiemy mięso na mniejsze kawałki.
Grzyby moczymy we wrzątku, kroimy na paski.
Do rondla wlewamy bulion, dodajemy grzyby i doprowadzamy do
wrzenia.
Następnie dodajemy osączony z zalewy groszek, drobno
posiekany imbir, pokrojoną na plasterki dymkę, sos sojowy i mięso z kurczaka.
Gotujemy 5 min.
Zupę mieszamy z olejem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz