poniedziałek, 5 grudnia 2016

Kapuśniak po litewsku

Litwini nie wyobrażają sobie kuchni bez kiszonej kapusty, podobnie jak większość Polaków, Niemców czy Węgrów. Litewski kapuśniak to danie chłopskie. 








Składniki

  • 500 g wędzonki
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 200 g kapusty białej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 5 suszonych prawdziwków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • sól

     

     

    Przygotowanie

      Grzyby namoczyłem na noc. Obrałem marchewkę i pietruszkę. Wędzonkę zalałem 3 l zimnej wody, dodałem marchewkę, pietruszkę i grzyby. Wrzuciłem liść laurowy i pieprz. Gotowałem 45 minut. Posiekałem kapustę kiszoną, poszatkowałem białą. Obie kapusty przełożyłem do rondla, zalałem 1 szklanka wody, dodałem 1 łyżkę smalcu.
    Gdy kapusta była miękka, posiekałem cebulę, podsmażyłem ją na pozostałym smalcu. Oprószyłem mąką, wymieszałem z przecierem pomidorowym, dodałem do kapusty. Mieszając dusiłem przez chwilę. Wlałem przecedzony wywar z wędzonki. Grzyby pokroiłem w cienkie paski i również dodałem do kapuśniaku. Doprawiłem do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz