Kapuśniak po litewsku
Litwini nie wyobrażają sobie kuchni bez kiszonej kapusty, podobnie jak
większość Polaków, Niemców czy Węgrów. Litewski kapuśniak to danie
chłopskie.
Składniki
-
500 g
wędzonki
-
300 g
kapusty kiszonej
-
200 g
kapusty białej
-
1 marchewka
-
1 pietruszka
-
5
suszonych prawdziwków
-
1 cebula
-
1 łyżka mąki
-
2 łyżki
smalcu
-
1 łyżka
przecieru pomidorowego
-
kilka
ziaren pieprzu
-
1 listek
laurowy
-
sól
Przygotowanie
Grzyby namoczyłem na noc. Obrałem marchewkę i pietruszkę.
Wędzonkę zalałem 3 l zimnej wody, dodałem marchewkę, pietruszkę i
grzyby. Wrzuciłem liść laurowy i pieprz. Gotowałem 45 minut. Posiekałem
kapustę kiszoną, poszatkowałem białą. Obie kapusty przełożyłem do
rondla, zalałem 1 szklanka wody, dodałem 1 łyżkę smalcu.
Gdy kapusta była miękka, posiekałem cebulę, podsmażyłem ją na pozostałym
smalcu. Oprószyłem mąką, wymieszałem z przecierem pomidorowym, dodałem
do kapusty. Mieszając dusiłem przez chwilę. Wlałem przecedzony wywar z
wędzonki. Grzyby pokroiłem w cienkie paski i również dodałem do
kapuśniaku. Doprawiłem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz