środa, 7 grudnia 2016

Kurczak pieczony w aromatycznej marynacie

Dania z drobiu często goszczą na naszym stole. Dla odmiany przygotowaliśmy przepyszną, aromatyczną marynatę.








Składniki

4 średniej wielkości ćwiartki z kurczaka
100 ml oliwy z oliwek
1/2 czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1/2  łyżeczki chili w proszku
1 łyżka brązowego cukru
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Przygotowujemy marynatę:

Oliwę, sos, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną paprykę, chili, cukier, sól i pieprz, dokładnie łączymy.

Mięso mieszamy z marynatą i pieczemy 45-50 min w 180°C. Co jakiś czas polewamy marynatą, a 10 min przed końcem pieczenia, włączamy termoobieg.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz