Wołowina z mozzarellą
Prawdziwa mozzarella z Kampanii robiona jest z mleka czarnych bawołów
Arni. W Polsce kupujemy mozzarellę z mleka krowiego "FIOR DI LATTE".
Składniki
-
1
opakowanie rukoli
-
5 łyżek
oliwy
-
1 łyżka
kaparów
-
300 g
mozzarelli
-
400 g
polędwicy wołowej
-
200 g
ziemniaków
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Rukolę wymieszałem z 2 łyżkami oliwy i łyżką osączonych kaparów. Doprawiłem solą i pieprzem.
Mozzarellę i wołowinę pokroiłem w plastry. Mięso obsmażyłem na 2
łyżkach rozgrzanej oliwy. Gdy się przyrumieniła, przełożyłem ja do
żaroodpornego naczynia i piekłem 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
Ziemniaki ugotowałem w osolonej wodzie, odcedziłem i usmażyłem na pozostałej oliwie.
Można użyć oliwy aromatyzowanej. Plastry upieczonego mięsa i mozzarelli
ułożyłem na półmisku na przemian w dwóch rzędach. Ziemniaki wymieszałem
z sałatką z rukoli, ułożyłem pośrodku.
Genialne, z pewnoscia spróbuje :)
OdpowiedzUsuńPyszne i syte 😆
OdpowiedzUsuńOj mega pyszne ;)
Usuń