wtorek, 13 grudnia 2016

Wołowina z mozzarellą

Prawdziwa mozzarella z Kampanii robiona jest z mleka czarnych bawołów Arni. W Polsce kupujemy mozzarellę z mleka krowiego "FIOR DI LATTE".










Składniki

  • 1 opakowanie rukoli
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka kaparów
  • 300 g mozzarelli
  • 400 g polędwicy wołowej
  • 200 g ziemniaków
  • sól
  • pieprz

     

     

    Przygotowanie

      Rukolę wymieszałem z 2 łyżkami oliwy i łyżką osączonych kaparów. Doprawiłem solą i pieprzem.
    Mozzarellę i wołowinę pokroiłem w plastry. Mięso obsmażyłem na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Gdy się przyrumieniła, przełożyłem ja do żaroodpornego naczynia i piekłem 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
    Ziemniaki ugotowałem w osolonej wodzie, odcedziłem i usmażyłem na pozostałej oliwie.
    Można użyć oliwy aromatyzowanej. Plastry upieczonego mięsa i mozzarelli ułożyłem na półmisku na przemian w dwóch rzędach. Ziemniaki wymieszałem z sałatką z rukoli, ułożyłem pośrodku.

3 komentarze: