niedziela, 4 grudnia 2016

Schabowe zapiekane ze szpinakiem

Tradycyjny schaboszczak zapiekany ze szpinakiem, a na wierzchu przepyszna, ciągnąca się mozzarella.








Składniki

4 kotlety schabowe (po 200 g)
300 g świeżego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
100 g serka naturalnego (typu almette)
mąka
1 jako
bułka tarta
smalec do smażenia
150 g tartej mozzarelli
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Nadmiar płynu odparowujemy, szpinak mieszamy z serkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Kotlety lekko rozbijamy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku z dodatkiem soli następnie w bułce tartej. Kotlety smażymy na smalcu, z obu stron na rumiano.

Na każdego kotleta układamy szpinak i posypujemy serem. Kotlety zapiekamy w 180°C do momentu rozpuszczenia sera.

2 komentarze: