Sandacz w rieslingu
Danie z kuchni niemieckiej
Składniki
-
800 g
małych ziemniaków
-
5 łyżek
masła
-
800 g
filetów z sandacza
-
sól
-
pieprz
-
200 ml
rieslinga
-
200 ml
śmietany kremówki
-
50 g
szczawiu (może być ze słoiczka)
-
1
łyżeczka soku z cytryny
-
cytryna
do dekoracji
Przygotowanie
Ziemniaki ugotowałem w mundurkach. Obrałem, podsmażyłem na łyżce masła. Zabezpieczyłem przed wystygnięciem.
Filety sandacza przekroiłem wzdłuż na połówki, a następnie pokroiłem na kawałki o wadze 5-7 dag. Oprószyłem solą.
Wino zagotowałem na patelni, włożyłem ryby, przykryłem. Dusiłem 3 minuty
na małym ogniu, następnie filety odwróciłem i dusiłem kolejne 3 minuty.
Przełożyłem na ogrzany półmisek. Do wina wlałem śmietanę, gotowałem
bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparowała. Resztę masła włożyłem do
lodówki, a gdy było twarde, pokroiłem je w kostkę i powoli dodawałem do
gorącego sosu, cały czas mieszałem. Nie wolno gotować. Sos połączyłem ze
szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny.
Sandacza podałem z sosem i maślanymi ziemniakami. Udekorowałem cząstką cytryny.
Pyszne jedzonko. Zdjęcie zachęca do zrobienia. Kiedyś robiłam sałatkę rybną z ugotowanymi ziemniakami. Była pyszna.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy ;) Uwielbiamy sałatki rybno-ziemniaczane <3
UsuńBardzo ładne i smaczne danie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy ;)
Usuń