czwartek, 8 grudnia 2016

Sandacz w rieslingu

Danie z kuchni niemieckiej 







Składniki

  • 800 g małych ziemniaków
  • 5 łyżek masła
  • 800 g filetów z sandacza
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml rieslinga
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g szczawiu (może być ze słoiczka)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cytryna do dekoracji

     

     

    Przygotowanie

      Ziemniaki ugotowałem w mundurkach. Obrałem, podsmażyłem na łyżce masła. Zabezpieczyłem przed wystygnięciem.

    Filety sandacza przekroiłem wzdłuż na połówki, a następnie pokroiłem na kawałki o wadze 5-7 dag. Oprószyłem solą.

    Wino zagotowałem na patelni, włożyłem ryby, przykryłem. Dusiłem 3 minuty na małym ogniu, następnie filety odwróciłem i dusiłem kolejne 3 minuty. Przełożyłem na ogrzany półmisek. Do wina wlałem śmietanę, gotowałem bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparowała. Resztę masła włożyłem do lodówki, a gdy było twarde, pokroiłem je w kostkę i powoli dodawałem do gorącego sosu, cały czas mieszałem. Nie wolno gotować. Sos połączyłem ze szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny.

    Sandacza podałem z sosem i maślanymi ziemniakami. Udekorowałem cząstką cytryny.

4 komentarze:

  1. Pyszne jedzonko. Zdjęcie zachęca do zrobienia. Kiedyś robiłam sałatkę rybną z ugotowanymi ziemniakami. Była pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy ;) Uwielbiamy sałatki rybno-ziemniaczane <3

      Usuń