piątek, 9 grudnia 2016

Pomidorowy makaron z mięsem mielonym i pieczarkami

Kolejny, prosty przepis na szybkie danie makaronowe.







Składniki

300 g makaronu penne
250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
150 g pieczarek
300 ml passaty pomidorowej
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
tarta mozzarella
natka pietruszki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy.

Posiekaną cebulę szklimy na oliwie, dodajemy mięso i je podsmażamy, rozdrabniając drewnianą łyżką. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone pieczarki, chwilę smażymy, dodajemy passatę i zioła. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Do Sosu dodajemy makaron, dokładnie ze sobą łączymy.

Podajemy ze starta mozzarellą i posiekaną natką pietruszki.

2 komentarze: