Śledzie w majonezie z groszkiem i ogórkami
Śledzik z sałatką
Składniki
-
4 solone
śledzie z beczki (lub 500 g filetów matjes )
-
150 ml
majonezu
-
150 g
zielonego groszku z puszki
-
2 małe
ogórki konserwowe
-
2 jajka
-
sok z
połowy cytryny
-
sól
-
pieprz
-
cukier
-
pół
pęczka szczypiorku
Przygotowanie
Śledzie namoczyłem ok. 12 godzin w wodzie ( jeśli lubicie
łagodniejsze moczymy w mleku lub w mleku zmieszanym z wodą ). Po tym
czasie odsączyłem na sicie, zdjąłem skórę, wyjąłem ości, podzieliłem
wzdłuż na połówki i każdą pociąłem na 2-3 kawałki. Jeśli wykorzystamy
filety śledziowe matjes to wystarczy opłukać je letnią wodą i pokroić.
Ugotowałem jajka na twardo, po ostudzeniu pokroiłem niezbyt drobno.
Ogórki pokroiłem w drobną kostkę i połączyłem z jajkami i groszkiem.
Dodałem majonez, wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem
i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną sałatką połączyłem ze śledziami.
Posypałem pociętym szczypiorkiem.
Można też wyłożyć śledzie na półmisek i przykryć je sałatką.
Tęsknię strasznie za śledziami i majonezem :) Jak tylko wrócę do Polski to sobie takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;) Nie ma to jak nasze tradycyjne smaki ;)
Usuń