Składniki
500 g łopatki wieprzowej300 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 średniej wielkości ziemniaki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
300 g kiszonych ogórków
50 g kaszy orkiszowej
400 g białej fasolki z puszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie
dodajemy pokrojone na plasterki pieczarki, paprykę pokrojoną w paski, starte na
dużych oczkach jarzyny, ziemniaki pokrojone w kostkę. Chwilę razem dusimy,
zalewamy wodą (2 cm
powyżej poziomu mięsa i warzyw), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie,
koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Gotujemy 30-35 min, dodajemy starte na
dużych oczkach ogórki, kaszę i gotujemy do jej miękkości. Kilka minut przed
dodajemy osączoną z zalewy fasolę. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Uwielbiam takie zupy:)
OdpowiedzUsuńMy również <3
Usuń