wtorek, 15 listopada 2016

Rosolnik wg Nelya

Kiedyś jedliśmy rosolnik w innej wersji. Jednak ten jest o niebo lepszy. Nelya pokazała nam jak u niej gotuje się, tą charakterystyczną dla kuchni rosyjskiej, zupę po ukraińsku.







Składniki

500 g łopatki wieprzowej
300 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 średniej wielkości ziemniaki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
300 g kiszonych ogórków
50 g kaszy orkiszowej
400 g białej fasolki z puszki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone na plasterki pieczarki, paprykę pokrojoną w paski, starte na dużych oczkach jarzyny, ziemniaki pokrojone w kostkę. Chwilę razem dusimy, zalewamy wodą (2 cm powyżej poziomu mięsa i warzyw), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Gotujemy 30-35 min, dodajemy starte na dużych oczkach ogórki, kaszę i gotujemy do jej miękkości. Kilka minut przed dodajemy osączoną z zalewy fasolę. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

2 komentarze: