Pieczone ziemniaczki POTATKI
Takie małe ziemniaczki bio sprawdzają się jako samodzielne danie, ale są idealnym dodatkiem do mięsa np. gęsiny
Składniki
-
ziemniaczki 750g
-
oliwa:
3-4 łyżki
-
sól
morska: 2 łyżeczki
-
papryka
wędzona w proszku: 2 łyżeczki
-
pieprz
mielony: 1 łyżeczka
-
suszone
zioła : tymianek, oregano, majeranek wg. uznania
-
125 g
sera mozzarella
-
pomidorki koktajlowe ( cherry, czereśniowe )
Przygotowanie
Ziemniaki umyłem dokładnie. Nie obrałem ich, chciałem, aby skórka się przypiekła.
Marynata : wymieszałem oliwę z ziołami, solą, pieprzem, papryką.
Połączyłem marynatę z ziemniaczkami. Odstawiłem na pół godziny.
W międzyczasie rozgrzałem piekarnik do 200 stopni. Ziemniaczki rozłożyłem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekałem ok. 45 minut. Po pół godzinie sprawdziłem ich miękkość.
Dodałem pokrojone na połówki pomidorki. Ponownie wstawiłem do
piekarnika.
Gdy ziemniaki były miękkie dodałem pokrojony w kostkę ser mozzarella i
kilka gałązek tymianku. Zapiekałem bez przykrycia, do rozpuszczenia
sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz