niedziela, 13 listopada 2016

Pieczone ziemniaczki POTATKI

Takie małe ziemniaczki bio sprawdzają się jako samodzielne danie, ale są idealnym dodatkiem do mięsa np. gęsiny 








Składniki

  • ziemniaczki  750g
  • oliwa: 3-4 łyżki
  • sól morska: 2 łyżeczki
  • papryka wędzona w proszku: 2 łyżeczki
  • pieprz mielony: 1 łyżeczka
  • suszone zioła : tymianek, oregano, majeranek wg. uznania
  • 125 g sera mozzarella
  • pomidorki koktajlowe ( cherry, czereśniowe )

     

     

    Przygotowanie

      Ziemniaki umyłem dokładnie. Nie obrałem ich, chciałem, aby skórka się przypiekła.
    Marynata : wymieszałem oliwę z ziołami, solą, pieprzem, papryką. Połączyłem marynatę z ziemniaczkami. Odstawiłem na pół godziny.
    W międzyczasie rozgrzałem piekarnik do 200 stopni. Ziemniaczki rozłożyłem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Zapiekałem ok. 45 minut. Po pół godzinie sprawdziłem ich miękkość. Dodałem pokrojone na połówki pomidorki. Ponownie wstawiłem do piekarnika.
    Gdy ziemniaki były miękkie dodałem pokrojony w kostkę ser mozzarella i kilka gałązek tymianku. Zapiekałem bez przykrycia, do rozpuszczenia sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz