piątek, 11 listopada 2016

Kluski ziemniaczane z gulaszem i kapustą

No co? All in 1 :P To, co miało być osobno w tygodniu, połączyliśmy i...Sami sprawdźcie :P Dokładek nie przewidujemy ;)









Składniki

Kluski:
600 g ziemniaków
100 g mąki ziemniaczanej

Gulasz:
400 g karkówki wieprzowej
1 łyżka smalcu
1 cebula
1 pełna łyżka mąki
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonej papryki
sól, pieprz (do smaku)

Kapusta:
300 g kapusty kiszonej
100 ml kwasu z kapusty
100 ml wody
1 liść laurowy
1 cebula
2 łyżki smalcu
cukier
sól, pieprz

Dodatkowo:
koperek
świeży tymianek

 

 

Przygotowanie

 
Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, mieszamy z mąką. Z ciasta formujemy kulki o średnicy 3 cm. Każdą zgniatamy widelcem i gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakową.

Mięso kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy posiekaną cebulę. Dusimy pod przykryciem 10 min. Następnie oprószamy mąką, smażymy 2-3 min, zalewamy wodą (do poziomu mięsa, w razie potrzeby uzupełniamy płyn), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ½ łyżeczki soli, kilka ziaren pieprzu i dusimy na wolnym ogniu (pod przykryciem), 20-25 min. Po tym czasie dodajemy paprykę, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Kapustę odciskamy z kwasu, drobno kroimy. Przekładamy do garnka, wlewamy kwas i wodę, dodajemy liść laurowy. Dusimy pod przykryciem 20 min. Cebulę siekamy, szklimy na tłuszczu. Następnie dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i smażymy 2-3 min. Do zasmażki wlewamy trochę płynu z duszenia kapusty,  mieszamy i dodajemy do całości. Do smaku doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem.

Do gulaszu dodajemy kluski, mieszamy. Podajemy z kapustą. Posypujemy posiekanym koperkiem i świeżym tymiankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz