Składniki
Kluski:600 g ziemniaków
100 g mąki ziemniaczanej
Gulasz:
400 g karkówki wieprzowej
1 łyżka smalcu
1 cebula
1 pełna łyżka mąki
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonej papryki
sól, pieprz (do smaku)
Kapusta:
300 g kapusty kiszonej
100 ml kwasu z kapusty
100 ml wody
1 liść laurowy
1 cebula
2 łyżki smalcu
cukier
sól, pieprz
Dodatkowo:
koperek
świeży tymianek
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy. Przepuszczamy
przez maszynkę do mielenia, mieszamy z mąką. Z ciasta formujemy kulki o
średnicy 3 cm.
Każdą zgniatamy widelcem i gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu
wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakową.
Mięso kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy
posiekaną cebulę. Dusimy pod przykryciem 10 min. Następnie oprószamy mąką,
smażymy 2-3 min, zalewamy wodą (do poziomu mięsa, w razie potrzeby uzupełniamy
płyn), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ½ łyżeczki soli, kilka ziaren
pieprzu i dusimy na wolnym ogniu (pod przykryciem), 20-25 min. Po tym czasie
dodajemy paprykę, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Kapustę odciskamy z kwasu, drobno kroimy. Przekładamy do
garnka, wlewamy kwas i wodę, dodajemy liść laurowy. Dusimy pod przykryciem 20
min. Cebulę siekamy, szklimy na tłuszczu. Następnie dodajemy mąkę, dokładnie
mieszamy i smażymy 2-3 min. Do zasmażki wlewamy trochę płynu z duszenia
kapusty, mieszamy i dodajemy do całości.
Do smaku doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem.
Do gulaszu dodajemy kluski, mieszamy. Podajemy z kapustą.
Posypujemy posiekanym koperkiem i świeżym tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz