piątek, 11 listopada 2016

Tarta z ciasta francuskiego z czerwoną cebulą i serem mozzarella

Przepis z kuchni włoskiej. Ale z ciastem francuskim ... hmmm 








Składniki

  • 250 g ciasta francuskiego
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 8 pomidorków wiśniowych lub cherry
  • 100 g sera mozzarella
  • 8 gałązek tymianku

     

     

    Przygotowanie

      Ciasto francuskie pokroiłem na kwadraty o długości boków ok. 12 cm. Odcięte kawałki i gotowe kwadraty wstawiłem do lodówki na 30 minut.
    Schłodzone kwadraty z ciasta ułożyłem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi ciasta skropiłem odrobina wody, a z reszty ciasta uformowałem ranty wokół każdego kwadratu.
    Cebulę pokroiłem w cząstki, paprykę na połowę, oczyściłem z pestek. Cebulę i paprykę umieściłem na 15 minut na rozgrzanym grillu, zapiekłem, aż skórka zrobiła się miejscami czarna. Paprykę po ostudzeniu obrałem ze skórki, pokroiłem w paski.
    Kwadraty ciasta przykryłem folią aluminiową, piekłem 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Zdjąłem folię i piekłem jeszcze przez 5 minut.














Cebulę, paski papryki, pomidory przekrojone na pół i ser ułożyłem na upieczonych kwadratach , a na nich rozłożyłem gałązki tymianku.
Tarty zapiekałem jeszcze przez 15 minut, aż przybrały złotobrązowy kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz