Składniki
500-600 g karkówki wieprzowej1 duża cebula
1 łyżka smalcu
1 marchew
3-4 ogórki kiszone
2 ziemniaki średniej wielkości
1 l bulionu wołowego
1 liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
2 kawałki papryki konserwowej
50 g kaszy orkiszowej
Przygotowanie
Mięso kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na smalcu dodając
posiekaną cebulę. Chwilę dusimy pod przykryciem.
Marchewkę i ogórki kroimy w półksiężyce, dodajemy do mięsa z
pokroimy w kostkę, ziemniakami.
Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele
angielskie, dusimy pod przykryciem 25-30 min. Po tym czasie wrzucamy kaszę,
pokrojoną w paski paprykę. Zmniejszamy płomień, gotujemy do miękkości kaszy.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Fajnie zjeść czasem taki porządny gulasz! ;)
OdpowiedzUsuńOj tak :D
Usuń