czwartek, 10 listopada 2016

Gulasz z kaszą i ziemniakami

Dzięki kiszonkom, mięso staje się bardziej miękkie, rozpływa się w ustach. Zrobiliśmy typowe, pyszne, szybkie, danie jednogarnkowe. Jeśli przygotowujemy trochę wcześniej, to polecamy kaszę wrzucić tuż przed podaniem.








Składniki

500-600 g karkówki wieprzowej
1 duża cebula
1 łyżka smalcu
1 marchew
3-4 ogórki kiszone
2 ziemniaki średniej wielkości
1 l bulionu wołowego
1 liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
2 kawałki papryki konserwowej
50 g kaszy orkiszowej

 

 

Przygotowanie

 
Mięso kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na smalcu dodając posiekaną cebulę. Chwilę dusimy pod przykryciem.
Marchewkę i ogórki kroimy w półksiężyce, dodajemy do mięsa z pokroimy w kostkę, ziemniakami.
Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, dusimy pod przykryciem 25-30 min. Po tym czasie wrzucamy kaszę, pokrojoną w paski paprykę. Zmniejszamy płomień, gotujemy do miękkości kaszy. Podajemy od razu po przygotowaniu.

2 komentarze: