Makaron fusilli z tuńczykiem, pomidorami i parmezanem
Czyż makaron nie lubi sera ? Twierdzimy, że się doskonale komponują.
Składniki
-
1 mała
cebula
-
250 g
tuńczyka
-
ząbek
czosnku
-
pół
pęczka natki pietruszki
-
2 łyżki
oliwy
-
400 g
krojonych pomidorów bez skórki z puszki
-
80 g
suszonych pomidorów
-
500 g
makaronu fusilli
-
garść
czarnych oliwek bez pestek
-
2 łyżki
kaparów
-
100 g
parmezanu
- pieprz cayenne
-
sól
Przygotowanie
Cebulę i czosnek po obraniu drobno posiekałem. Natkę pietruszki
opłukałem, osuszyłem, również posiekałem. W głębokiej patelni
rozgrzałem olej, podsmażyłem cebulę i czosnek. Po zeszkleniu dodałem
pomidory z puszki i posiekane suszone pomidory.
W garnku z wrzącą i osoloną wodą zagotowałem makaron.
Gdy makaron był prawie gotowy wrzuciłem do sosu , do którego dodałem
tuńczyka, oliwki, kapary i posiekaną natkę pietruszki, podgrzałem,
zestawiłem z kuchenki. Na tarce o drobnych oczkach starłem połowę
parmezanu, dodałem do sosu, wymieszałem. Doprawiłem solą i pieprzem. Na
koniec posypałem resztą parmezanu startego w cienkie wiórki.
Syte i piękne danie :)
OdpowiedzUsuń