Składniki
400 g buraków1 mały seler
1 duża marchew
1 pietruszka
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
sok z cytryny
700 g ziemniaków
1 duża cebula
1 łyżka smalcu
2 jajka ugotowane na twardo
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie
Buraki owijamy (każdy z osobna) w folię aluminiową, układamy
na blaszce i pieczemy 90-100 min w temperaturze 180°C. Studzimy, obieramy i
ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Seler i pietruszkę kroimy w kostkę, marchew w półtalarki,
zalewamy wodą (1,5 l)
dodajemy pół łyżeczki soli, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy do
miękkości, dodajemy buraki, gotujemy jeszcze 10 min. Do smaku doprawiamy solą,
pieprzem i sokiem z cytryny.
Ziemniaki, obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku, tłuczemy.
Cebulę siekamy, szklimy na łyżce smalcu, dodajemy do
ziemniaków, mieszamy.
Ziemniaki układamy w głębokim talerzu, zalewamy zupą,
posypujemy posiekanym koperkiem, dekorujemy ćwiartkami jajek.
to musi być pyszny barszczyk :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy buraki, szczególnie zapiekane. Są o wiele słodsze <3 Aż znowu się zachciało ;)
Usuń