środa, 9 listopada 2016

Barszcz z pieczonych buraków

Zachcianki należy spełniać. Pyszna zupa, sprawdza się zawsze ;)








Składniki

400 g buraków
1 mały seler
1 duża marchew
1 pietruszka
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
sok z cytryny
700 g ziemniaków
1 duża cebula
1 łyżka smalcu
2 jajka ugotowane na twardo
koperek
sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie


Buraki owijamy (każdy z osobna) w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy 90-100 min w temperaturze 180°C. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Seler i pietruszkę kroimy w kostkę, marchew w półtalarki, zalewamy wodą (1,5 l) dodajemy pół łyżeczki soli, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy do miękkości, dodajemy buraki, gotujemy jeszcze 10 min. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Ziemniaki, obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku, tłuczemy.
Cebulę siekamy, szklimy na łyżce smalcu, dodajemy do ziemniaków, mieszamy.

Ziemniaki układamy w głębokim talerzu, zalewamy zupą, posypujemy posiekanym koperkiem, dekorujemy ćwiartkami jajek.

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Uwielbiamy buraki, szczególnie zapiekane. Są o wiele słodsze <3 Aż znowu się zachciało ;)

      Usuń