piątek, 7 października 2016

Zupa krem z pora i ziemniaków

Może nietypowe jesienne smaki, ale równie rozgrzewające i apetyczne. Łatwe, proste w przygotowaniu <3 Oł Maj Gott(D)







Składniki

50 ml oliwy z oliwek
2 pory (białe części)
300 g obranych ziemniaków
1 l bulionu drobiowego
100 ml słodkiej śmietany
pęczek koperku
100 g wędzonego łososia z Alaski
sól, pieprz

 

Przygotowanie


Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w piórka pory, podsmażamy 5-6 min.

Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu 20 min. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy i blendujemy na gładko.

Do zupy dodajemy śmietanę i posiekany koperek, doprowadzamy do wrzenia.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z wędzonym łososiem.

2 komentarze: