poniedziałek, 10 października 2016

Jesienna zupa z brukselki

Kapusta warzywna brukselska, nieprzegotowana wynagrodzi nam to cudownym smakiem. Zawsze kojarzy się z jesiennymi warzywami. 







Składniki

  • 400 g brukselki
  • 100 g karkówki
  • 100 g wędzonki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • pół selera
  • ząbek czosnku
  • pęczek koperku
  • pół szklanki śmietany do zup
  • 3 woreczki ryżu

     

    Przygotowanie

     
    Warzywa pokroiłem w kostkę. Włożyłem do garnka zalałem 2 litrami wody, dodałem wędzonkę i karkówkę. Ugotowałem wywar z włoszczyzny i mięsa. Do prawie miękkich warzyw dodałem brukselkę, posoliłem, gotowałem do miękkości. Zabieliłem śmietaną. Osobno ugotowałem ryż, który dodałem do ugotowanych warzyw. Posypałem pokrojonym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz